Протягом життя ми вносимо масу змін у наші дні, прагнемо стати кращими, здобути баланс, стати щасливішими. Формуючи звичку чи освоюючи нові навички, нас непокоїть велика кількість питань. Сьогодні ми розберемо 10 питань, які будуть цікаві всім, хто починає практикувати йогу.

Чим корисна йога?

Йога – баланс душі, тіла та розуму.

Вже через місяць занять йогою ви помітите як ваш фізичний і психологічний стан покращився. Ваша спина перестане боліти, ви забудете про хронічні хвороби та радикуліт.

Майже всі пози спрямовані на зміцнення м’язів кору, витягування хребта. Ви станете граціозною, позбаветесь м’язових спазмів, а спина стане рівною.

Ваша фігура стане стрункішою за рахунок  чергувань тілесної напруги та глибокого дихання. Кров насичується киснем, посилюється кровообіг, що призводить до активного спалювання калорій. Поліпшиться травлення, робота ШКТ, печінки та нирок завдяки масажу внутрішніх органів при виконанні поз.

Результат регулярних занять йогою – приплив сил, енергійність, чудовий настрій, якісний сон. Практика уповільнює процес старіння, внаслідок кращого кровообігу ваше волосся, шкіра сяятимуть здоров’ям.

Ви станете впевненішою, покращиться концентрація, пізнаєте себе. Під час занять ви навчитеся прислухатися до свого тіла, дихання, приймати та відпускати всі думки. У вас з’явиться час переосмислити ваше життя, зрозуміти що ви насправді хочете.

Чи можна займатися йогою повним жінкам?

Часто ми не помічаємо як починаємо набирати вагу через безліч справ та зобов’язань. Кілограми відкладаються на нашому тілі , одного чудового дня ми констатуємо факт +20, +30 зайвих кіло. Спроби зайнятися спортом зводяться нанівець, адже набуті проблеми зі здоров’ям заважають. Як скинути зайву вагу та покращити здоров’я – відповідь, почніть займатися йогою, переваги які ви отримаєте від занять:

  • Неспішний темп допоможе уникнути навантаження на серце та дихальні системи, наповнить організм киснем.
  • Навантаження збільшуються лише за повної готовності тіла.
  • Почнете правильно харчуватись.

Деякі уникають заняття йогою через такі стереотипи: віросповідання, потрібно бути гнучким, заняття не дають результату. Зробити практику комфортною для кожного можна завдяки різноманітним варіаціям асан, додаткового інвентарю. Заняття з тренером – альтернативний варіант для початківців. Залежно від вашої ваги, сили, умінь, вам підберуть відповідні пози, допоможуть освоїти їх та виправлять помилки.

Як схуднути за допомогою йоги?

Ми звикли вважати, що тільки активні види спорту допоможуть позбутися зайвих кілограмів. Вчені довели, що глибоке дихання стимулює спалюванню калорій, прискорюється виведення токсинів, покращує роботу травної системи.

Багато хто вважає, що тільки виконання складних асан сприяє схудненню, але це не так. Завдяки різноманітності напрямів, кожен може обрати те що підійде саме йому, враховуючи фізичний та психологічний стан.

Якщо ви починаєте вивчати йогу і хочете практикувати її вдома, тоді почніть з Айєнгар-йогу, вже з першого заняття ви знайдете баланс і тонус. З часом можна перейти до аштанга-йоги, для тих, хто хоче побачити результати схуднення швидше, радимо спробувати віньяса йога. Пам’ятайте, уникнути травматизму і досягти кращих результатів, можливо лише у роботі з тренером.

Чому небезпечна йога і як уникнути травм під час практики?

Корисна йога, як усі звикли думати чи заняття йогою можуть нашкодити? Всупереч думці, що йога не призначена для Європейського скелета, клімат у нас несприятливий для занять, все більше набирають популярності. Правила, щоб уникнути травматизму початківцю – використовувати у своїй практиці блоки та ремінь. Цей інвентар допоможе зробити вашу розтяжку комфортною, правильно стати в позу, уникнути больових відчуттів та травм.

Чому трапляються травми?

Травми виникають тоді коли навантаження сильніше здібностей тканин протистояти їй. Найчастіше наше бажання швидко освоїти асану, зробити нахил сильнішим ніж вчора і призводять до подальших травм.

Практикуючи йогу важливо пам’ятати, що головна мета – отримати задоволення від практики, а не здобути великих досягнень. Розслабтеся та відпустіть всі свої очікування. Тим, хто вирішив спробувати займатися йогою вдома потрібно вивчити правильну побудову поз. Важливу роль також відіграє послідовність асан та віасан. Так, якщо комбінувати по черзі інтенсивні нахили вперед і назад можна травмувати хребет. Будьте обережні, щоб оздоровча йога не призвела до травм.

Під час занять дослухайтесь до свого тіла, якщо деякі вправи викликають дискомфорт – замініть їх простішими асанами. Відвідайте декілька занять йоги в студії або в нашій школі Dream Team, щоб ретельно вивчити кожну позу, послідовність, виправити помилки.

Чи можна практикувати йогу вдома?

Практикувати йогу вдома можна і потрібно, так ви знайдете свій ритм, баланс, навчитесь слухати своє тіло, покращите дисципліну. Самостійна практика допоможе вам досягти регулярності в заняттях. Якщо ви не встигаєте на тренування, дуже втомилися, хочете зробити практику довшою чи коротшою, вам потрібно лише розстелити килимок і насолодитися процесом.

Початковим етапом практики є вивчення та побудови поз, згодом статика перейде в динаміку. Закінчуйте тренування розслабленням. Слідкуйте за диханням та тілом.

Для домашніх тренувань виберіть місце, де вас ніхто не відволікатиме від практики. Залиште всі турботи, проблеми, думки за межами килимка, йога – час для вас. Для практики вам знадобиться килимок, блоки та ремінь. Цей інструмент легко замінити підручними засобами: пледом, книгами, поясом.

Починаючи самостійно практикувати йогу, не забувайте про основні правила:

  • Не вимагайте від свого тіла більшого, ніж воно може освоїти.Практикуйте йогу у своєму темпі без надмірних зусиль. Спостерігайте за своїм станом, ви не повинні відчувати дискомфорт чи біль. Без різких рухів. Всі рухи виконуйте повільно, плавно та усвідомлено. У вашій практиці не повинно бути різких рухів.
  • Практикуйте йогічне дихання. Не забувайте дихати, дихання допомагає послабити напруження, з кожним вдихом і видихом вам стає легше освоювати асану. Дихайте тільки через ніс, спокійно та рівно.
  • Практикуйте усвідомленість. Якщо ваша увага відволікається на якісь думки, не турбуйтеся, повертайте увагу на дихання, тіло, відчуття. Тільки усвідомлена практика приведе вас до успіху.
  • Регулярність. Робіть заняття регулярно, хоч і з меншою тривалістю. Для початку займайтеся не більше 40 хв 3 рази на тиждень.

Як дізнатися професіоналізм інструктора?

Вибираючи місце та вчителя з йоги зверніть увагу: на комфорт у студії, заняттях, спілкуванні. Вас нічого не повинно відволікати від практики.

Добре, якщо ваш учитель буде харизматичним. Подивіться його соцмережі, що він пише, який образ життя веде, як давно займається. На заняттях переконайтеся, що з цією людиною вам комфортно і просто. Довіртеся своїй інтуїції.

Дізнайтеся про досвід викладача, скільки років практикує хто його вчитель. Вам легко та цікаво вчитися у нього, коригує він асани. Адже не кожен йог може бути учителем.

Зверніть увагу як тренер ставитися до безпеки під час практики, попереджає про можливі травми, цікавиться вашим досвідом, пропонує спрощені пози.

Що взяти на перше заняття йогою?

Зазвичай у студії йоги є все необхідне для занять. Килимок, ремінець, блоки. Для особистої гігієни візьміть рушник або власний килимок, воду, зручний одяг, який швидко вбирає піт. Зверніть увагу, що верх повинен обтягувати вас. Найкраще для занять підійдуть лосини, топ, спортивна кофта.

Як підібрати коврик для йоги?

Вибір килимка для йоги здається простим завданням, доки ви не потрапляєте до магазину або на сайт. Килимки не тільки відрізняються матеріалами, кольорами але мають сильну відмінність у ціновому сегменті. Мінімальна вартість килимка стартує від 150 грн., а закінчується в районі 2 000грн.

Хороший килимок для йоги повинен відповідати таким критеріям:

  • Бути стійким, під час практики ваші долоні та стопи не повинні ковзати по килимку. Чим інтенсивними будуть заняття, тим важливішим є цей пункт. Інакше ваше тіло сковзитеме і ви не зможете сконцентруватися на асанах і віньясах. Килимок із каучуку вважається найбільш стійким.
  • Не тягнутися – всі килимки для йоги армовані, це додає килимку міцності та довговічності.

Від матеріалу з якого виготовлений йога мат залежить довговічність, зручність, безпека та комфорт. Щоб вибрати килимок, який підійде саме вам, давайте порівняємо переваги та недоліки кожного матеріалу.

Назва Матеріал Ціна Переваги Недоліки
ЕВА або “пінка” Полімер від 200-500 грн

-гіпоалергенний

-легкий,

– компактний,

– м’який.

Слизький, швидко зношується
ПВХ полівінілхлорид від 500-800 грн

– Пружний,

– м’який,

– Щільний,

– міцніший ніж ЕВА

Слизький
ТПЕ термопластичний еластомер від 800-1500 грн

– Має антиковзні властивості,

– Щільний,

– м’який,

– приємний на дотик

– не вигоряє на сонці

При зіткненні з вологою стає слизькими
Каучук Резина від 1500-2000 грн Ідеальний варіант для занять Ціна

У магазинах можна зустріти килимки з пробок та бавовни, вони приємні на дотик та виготовлені з натуральних матеріалів.

Вибираючи килимок варто орієнтуватися на ваші цілі, інтенсивність занять. Вибір килимка не повинен вас зупиняти від занять.

Чим відрізняється йога від пілатесу та інших видів занять?

Йога – сукупність занять для тіла, розуму та духу. Кожне заняття включає практики та медитації, які спрямовані покращити здоров’я, зробити спокійним розум і досягти гармонії. Найчастіше йога статична, одну асану витримують від 15-60 секунд, увага спрямована на дихання. Виконання асан є своєрідним масажером для внутрішніх органів.
Пілатес динамічніший ніж йога, кожна вправа має кілька повторень, пов’язані єдиним ланцюгом. Під час зайнятості слід відстежувати своє дихання, але на відміну від йоги відсутні дихальні практики. Вправи спрямовані на зміцнення м’язового корсета.
Стретчинг – це звичайна розтяжка, яка відмінно підійде у вигляді розминки та заминки на початку та в кінці зайняти.
Вибирати вид занять потрібно від ваших цілей. Бажаєте покращити здоров’я, зробити тіло більш пластичним та очистити свій розум – вибирайте йогу. Для охочих скинути зайву вагу, зробити заняття динамічними підійде пілатес. А розтягнути м’язи після тренування чи робочого дня допоможе стретчінг.

Потрібно дотримуватись дієти займаючись йогою?

Вважається, щоб досягти результатів у йозі, потрібно дотримуватися певної дієти. З цим не можна не погодитися, але важливо відзначити, що будь-які зміни у вашому раціоні повинні відбуватися поступово. З кожним новим заняттям ваші харчові навички почнуть змінюватися, ви почнете краще відчувати і розуміти сигнали організму.

Що змінити у своїх харчових звичках?

  • Не поспішайте. Під час їжі, їжте повільно так їжа почне краще засвоюватися у вашому організмі, а ви перестанете переїдати. Нашому мозку потрібен певний час, щоб відчути насичення.
  • Перестаньте запивати їжу. Наша звичка згубно впливає на організм. Пити потрібно за 30 хвилин до і після їжі.
  • Ретельно пережовуйте їжу.
  • Краще вживати один або два продукти за один прийом їжі, дотримуйтесь поєднання продуктів між собою.
  • Зменшіть споживання цукру.
  • Додайте більше клітковині у ваш раціон. Вона покращує метаболізми та мікрофлору кишечника.
  • Пийте більше чистої води.

Досвідчені йоги складають свій раціон за принципами аюрведа. Де харчування визначається від типу доші (життєвої енергії), збалансування шести видів смаку, дотримання поєднання продуктів в одному блюді.

На що впливає медитація?

“Це відбувається в поезії, в музиці, в танці, в якийсь короткий момент ви вислизає зі своєї особистості і торкаєтеся своєї індивідуальності. Але тільки тому, що це відбувається на короткий момент – ви не боїтеся. І ви завжди повертаєтеся назад.” Ошо.

Багато людей щоденно практикують або починають освоювати медитацію.
Щоб зрозуміти, як медитація впливає на наше життя, кому потрібно її практикувати, а кому варто відмовитися від практики, ми докладно вивчили історичні та медичні статті.

Перші письмові згадки про медитацію з’явилися в 1500 р. до н.е., але практикувати люди почали задовго до цього, медитація бере свій розвиток у Даосизмі Китаю.

Далай Лама стверджує, що медитація – ваш природний стан вашої свідомості.

Медитація добре впливає на роботу вашого мозку – зменшує стрес, хвилювання, депресію, покращує пам’ять, увагу. Під час медитації ви можете опрацювати: самоприйняття, емоції, розуміння довкілля та себе. Також медитація добре впливає на ваше здоров’я та тіло та запобігти безліч хвороб.

У 2011 році студенти та педагоги відвідали 3-місячний ретріт з різними техніками медитації, після якого емоційний стан учасників покращився.

У 2012 році пацієнти з ішемічною хворобою серця виконували медитацію протягом 5 років, після закінчення експерименту ймовірність серцевого нападу зменшилась на 48%.

Типи та техніки медитації

Йога та медитація відрізняється від багатьох зайняти тим, що мають безліч варіацій, просто підберіть один із запропонованих варіантів та насолоджуйтесь.

Віпасана

У перекладі з буддійських текстів віпасана означає:” бачити речі такими, якими вони є, а не видаються нам”. Практика занурення в тишу триває 10 днів, за цей час ви засвоїте медитацію, отримаєте кілька емоційних спадів та піднесення, а ваш розум стане спокійнішим.

Мантра

Індуїстська техніка медитації, яка заснована на співі одного слова чи фрази протягом кількох хвилин чи годин. Мантра на санскриті означає: “інструмент розуму”. Під час мантри ви довго протягуете слово чи фразу, тим самим створюючи вібрації, що дозволяють очистити ваш розум. Популярна Мантра-Ом.
За допомогою мантри набагато легше сконцентрувати і заспокоїти свій розум.

Медитація у ходьбі

Під час такої медитації слід звернути увагу на рухи свого тіла та диханні. Відстежуйте свої відчуття, своє тіло зараз. Це не просто прогулянка у парку, а набагато більше. Медитацію в ходьбі можна легко внести в повсякденність, важлива умова місце для практики має бути тихим і самотнім. Така практика наповнить вас енергією, позбавити млявості та втоми.

Медитація уваги

Суть цієї практики – відпустити думки про минуле та майбутнє і зосередитися на теперішньому моменті. Просто відстежуйте своє дихання, не спробуйте його змінити, спостерігайте за ним. Якщо у вашій голові з’являються думки – не зліться, а просто повертайте увагу на дихання.

Під час виконання асан ми часто практикуємо саме цю медитацію.

Медитація – навичка, яку може освоїти кожен.